Składniki:
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
1 kg surowych ziemniaków
1 jajko
kilka łyżek mąki ziemniaczanej
sól
Wykonanie:
1. Ziemniaki ugotowane przecieramy przez praskę. W między czasie w dużym garnku ugotujmy sobie wodę (warto wszystko mieć wcześniej przygotowane, bo gotowe kluski szybko ciemnieją- jeśli tak się stanie to oczywiście to nic nie zmieni oprócz wyglądu klusek)
2. Surowe ziemniaki obieramy, przecieramy przez tarkę (lub tak jak ja zmieliłam maszynką do warzyw).
3. Ziemniaki odciskamy przez ściereczkę lub pieluchę tetrową, powstałą wodę odstawiamy na chwilę i gdy skrobia osiądzie na dnie, wodę odlewamy a skrobię dodajemy do ziemniaków.
4. Mieszamy ziemniaki ugotowane z surowymi, dodajemy sól i jajko mieszamy, dobrze dodać kilka łyżek mąki.
5. Formujemy kluski wielkości orzecha włoskiego i gotujemy je w osolonej wodzie tak jak kopytka czy kluski śląskie. Po wypłynięciu na wierzch gotujemy około 5 minut.
SMACZNEGO! :)