Granola - to w moim wykonaniu miks wszelkich różności polanych miodem i zapieczonych :) Fajny przepis na zdrową przekąskę, śniadanie, deser jeśli podamy ją z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami takimi jak maliny, borówki, wiśnie bądź granat. Granoli możemy używać również jako zastępstwa zwykłego musli. Zapraszam.
Składniki:
1 szklanka płatek owsianych
1/4 szklanki siemienia lnianego
1/3 szklanki płatek kukurydzianych
1/3 szklanki suszonej żurawiny
1/3 szklanki suszonych śliwek
1/3 szklanki rodzynek
3 łyżki cukru
3 łyżki miodu
2 łyżeczki zmielonego cynamonu Prymat
Wykonanie:
1. Wszystkie suche składniki wsypać do miski i zalać miodem. Dobrze wymieszać.
2. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wysypać całą granolę i równomiernie rozłożyć.
3. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 150 stopni przez 15-20 minut. Co jakiś czas mieszając całość.
4. Granola będzie gotowa gdy cukier i miód się skarmelizują.
Smacznego!