Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na sycącą zapiekankę z cukinią i brokułem z dodatkiem kuminu oraz kurkumy.
Do przygotowania potrzebujemy:
- porcję makaronu
- 1 brokuł
- 1 małą cukinię
- 2-3 łyżki łuskanego słonecznika
- 1 kulkę mozzarelli
- 1 duże opakowanie śmietany 18% (400 g)
- sok z połowy cytryny
- po 1 łyżeczce kurkumy, kuminu, granulowanego czosnku, oregano i ziół prowansalskich
- szczyptę chili
- szczyptę pieprzu cytrynowego i soli
- olej do smażenia
1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
2. Brokuł podzielony na małe różyczki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 3 min. Następnie brokuł odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby zachował swój zielony kolor.
3. Cukinię kroimy w grubsze plastry i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem soli i pieprzu na złoty kolor.
4. Odcedzony makaron, brokuł oraz usmażoną cukinię przekładamy do dużej miski, do której dodajemy śmietanę, cytrynę, słonecznik oraz przyprawy.
5. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch układamy kawałki mozzarelli.
6. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut.
SMACZNEGO! :)