Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na warzywne sajgonki, które świetnie sprawdzą się jako imprezowa przystawka.
Do przygotowania porcji ok. 20-25 sajgonek potrzebujemy:
- papier ryżowy (25 sztuk)
- 2 marchewki
- 2 kalarepy
- 2 papryki
- 1 cukinię
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1-2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki oleju sezamowego
- pieprz do smaku
- kupny słodki sos chili
- dodatkowo olej do smażenia sajgonek
- miskę z letnią wodą
1. Marchewkę i cukinię kroimy w cienkie plasterki najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw.
2. Kalarepę i paprykę kroimy w cienkie paski.
3. Na rozgrzanym oleju sezamowym przez minutę podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodajemy warzywa.
4. Całość podsmażamy do czasu, aż warzywa zmiękną (ok. 15-20 min).
5. Usmażony farsz doprawiamy sosem sojowym, sosem ostrygowym, cukrem oraz pieprzem, a następnie odstawiamy do przestygnięcia.
6. Aby papier ryżowy nadawał się do zawijania, należy każdy arkusz papieru kilkukrotnie zanurzyć w letniej wodzie.
7. Zimny farsz nakładamy porcjami na mokry i elastyczny papier ryżowy, a następnie zawijamy jak krokiety: najpierw dół, następnie boki i całość zawijamy ku górze.
8. Gotowe sajgonki układamy sklejeniem do dołu jedna obok drugiej zachowując odstęp, ponieważ mokry papier ryżowy bardzo szybko przykleja się do sąsiedniej sajgonki.
9. Tak przygotowane sajgonki smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu z każdej strony do zrumienienia.
10. Sajgonki podałam z gotowym słodkim sosem chili.