Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na kaszę pęczak w pomidorowym wydaniu, która wspólnie tworzy zgrabną całość, przypominającą risotto.

Do przygotowania będziemy potrzebować:
- 1 szklankę kaszy pęczak
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżkę masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 3 szklanki bulionu (ok. 700 ml)
- szczyptę chili w proszku
- starty parmezan do posypania
- sól i pieprz do smaku
- 2 garnki
1. Kaszę przekładamy na sito i dokładnie płuczemy pod gorącą wodą.
2. W pierwszym garnku gotujemy bulion (możecie również użyć 700 ml wody i 1 kostki rosołowej), a następnie zmniejszamy ogień tak, aby przez cały czas pozostawał ciepły.
3. Do drugiego garnka wlewamy oliwę i masło, na którym przez chwilkę podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek.
4. Po chwili do czosnku dodajemy kaszę i całość podsmażamy przez ok. 5 minut.
5. Następnie dodajemy 1 chochlę ciepłego bulionu, mieszamy i czekamy aż kasza wchłonie cały płyn.
6. Jeśli kasza wchłonęła już bulion dodajemy 1 chochlę przecieru pomidorowego i ponownie czekamy, aż całość się wchłonie. Następnie dodajemy ponownie chochlę bulionu i tak w kółko.
7. Proces dodawania naprzemiennie bulionu i przecieru pomidorowego będzie trwał ok. pół godziny.
8. Łącznie powinniście zużyć cały bulion i przecier pomidorowy, co daje 6 chochelek bulionu i 5 chochelek przecieru pomidorowego.
9. Na końcu doprawiamy pęczotto szczyptą chili, ewentualnie solą i pieprzem do smaku.
10. Kiedy kasza wchłonie już wszystkie potrzebne płyny, będzie ugotowana w stopniu al dente (kasza pęczak nie jest tak chłonna jak ryż, więc nie będzie to miękka papka).
11. Tak przygotowaną kaszę przekładamy do miseczki, posypujemy startym parmezanem i gotowe!
SMACZNEGO! :)