Cześć Wszystkim! :)
Nie wiem jak Wy, ale ja po kilkudniowym objadaniu się świątecznymi przysmakami, zawsze mam ochotę na pizzę (mam wrażenie, że dobrze kontrastuje z karpiem ;) Tym razem postanowiłam wykorzystać gotowe ciasto francuskie i w przeciągu 20 minut pizza była gotowa.
Do przygotowania pizzy będziemy potrzebować:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 opakowanie startego sera mozzarella (150 g)
- dodatki wedle uznania, ja użyłam 4 plasterków salami pepperoni oraz kilku zielonych oliwek
Do przygotowania sosu pomidorowego będziemy potrzebować:
- 1 puszkę krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
1. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pomidory z czosnkiem i przyprawami przez ok. 15 min, do powstania konsystencji sosu.
2. Ciasto francuskie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zawijamy brzegi i smarujemy sosem pomidorowym.
3. Na wierzch układamy salami i oliwki, a całość posypujemy serem i szczyptą oregano.
4. Tak przygotowaną pizzę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy wg. instrukcji na opakowaniu ciasta (u mnie było to 18 minut w temperaturze 220 stopni).
SMACZNEGO! :)
Zamiast sosu do pizzy polecam użyć smakową oliwę z oliwek domowej roboty, na którą przepis znajdziecie
tutaj