Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na aromatyczną pastę z bobu.

Do przygotowania będziemy potrzebować:
- 500 g świeżego bobu
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryczkę pepperoni (możecie również użyć papryczki chili, wówczas nie dodawajcie już tej w proszku)
- 6-7 łyżek oliwy z oliwek
- 1 płaską łyżeczkę kuminu
- szczyptę chili
- sól i pieprz do smaku
1. Bób gotujemy w osolonej wodzie przez 5 min od momentu ponownego zagotowania wody.
2. Następnie płuczemy go pod zimną wodą i obieramy ze skórki, nacinając jego koniec i wyciskając ziarno.
3. Tak przygotowany bób mielimy w blenderze lub przekładamy do foliowego woreczka i rozbijamy tłuczkiem do mięsa na gładką masę.
4. Do pasty dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone pepperoni bez pestek, oliwę oraz przyprawy.
5. Całość mieszamy i gotowe.
Pasta w smaku przypomina hummus, w związku z czym idealnie nadaje się na kanapki lub jako dodatek do suchych przekąsek.
SMACZNEGO! :)