Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na hiszpańską paellę z owocami morza.
Do przygotowania porcji dla 4 osób potrzebujemy:
- 1 szklankę ryżu do paelli (moja szklanka miała 300 ml)
- 1 puszkę krojonych pomidorów
- 1 opakowanie mrożonych owoców morza (200 g)
- 1 litr wody i 1 kostkę rosołową (lub 1 litr bulionu warzywnego)
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczkę sosu sojowego
- 150 g mrożonej marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 1 saszetkę naturalnej mieszanki przypraw do paelli z szafranem (przyprawę oraz ryż do paelli kupiłam w Auchan)
- natka pietruszki
- szczyptę cukru
- świeżo mielony pieprz
- 2-3 łyżki oleju
1. Mrożone owoce morza rozmrażamy i odsączamy na papierowym ręczniku.
2. Na rozgrzanym tłuszczu przez minutę podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodajemy mrożoną marchewką i całość smażymy przez ok. 10 minut.
3. W międzyczasie przygotowujemy bulion. Do wrzątku dodajemy kostkę rosołową, sos rybny oraz sos sojowy. Mieszamy i zmniejszamy ogień pod bulionem, tak aby cały czas pozostawał ciepły.
4. Do usmażonej marchewki dodajemy pomidory z puszki oraz szczyptę cukru. Wszystko podsmażamy przez kolejne 5 minut. Ja lubię, kiedy paella ma dość płynną konsystencję, dlatego dodaję pomidory z całej puszki. Jeśli wolicie bardziej zwartą konsystencję dodajcie pół puszki pomidorów.
5. Do pomidorów dodajemy suchy ryż i saszetkę przypraw. Całość delikatnie mieszamy i podsmażamy przez 3 minuty.
6. Kolejno na patelnię trafia bulion i sporo świeżo mielonego pieprzu. Całość delikatnie mieszamy i podsmażamy przez 10 minut. Potem już paelli nie mieszamy!
7. Owoce morzą lądują na patelni jako ostatnie. Paelle przykrywamy szczelnie folią aluminiową, zmniejszamy ogień i podsmażamy przez kolejne 5-8 minut.
8. Przykrytą folią paellę zdejmujemy z ognia i zostawiamy jeszcze na 5 minut.
9. Gotową paellę przed podaniem na talerz można delikatnie przemieszać i posypać świeżą natką pietruszki.
SMACZNEGO! :)