Dziś zapraszam na oliwę smakową, którą w prosty sposób sami przygotujecie w domu.
Na porcję 250 ml potrzebujemy:
- 200 ml oliwy z oliwek extra virgin
- pół czerwonej papryczki chili (bez pestek)
- 3 ząbki czosnku
- 1 pustą butelkę o pojemności 250 ml
1. Chili i czosnek kroimy w plasterki, tak aby z łatwością można je było przełożyć do butelki.
2. Do małego rondelka wlewamy oliwę z warzywami. Całość podgrzewamy na małym ogniu, do momentu, aż wokół czosnku i chili zaczną powstawać małe bąbelki.
3. W tym momencie ściągamy garnek z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.
4. Całość przelewamy do butelki i odstawiamy w ciemne miejsce. Oliwa nabiera aromatu, po ok. 2 dniach.
Oliwę najlepiej przechowywać w ciemnej butelce, jeśli jednak takiej nie posiadacie, przechowujcie ją w ciemnym miejscu (np. w szafce).
SMACZNEGO! :)