Dziś zapraszam wszystkich na moje ulubione naleśniki z pieczarkami zapiekane z serem w piekarniku. Poniżej przepis na porcję dla 2 osób.
Do przygotowania naleśników będziemy potrzebować:
- 2 szklanki chłodnego mleka
- 1,5 szklanki mąki pszennej (pamiętajmy aby zawsze używać takiej samej wielkości szklanek do mleka i mąki, aby zachować odpowiednie proporcje)
- 1 jajko
- 1 łyżkę oliwy
- szczyptę soli
Do przygotowania farszu z pieczarek:
- 500 g pieczarek
- sól, pieprz
- łyżkę masła
Dodatkowo kilka plastrów żółtego sera
Danie zaczynamy od przygotowania ciasta naleśnikowego:1. W misce mieszamy mąkę z solą.
2. Dodajemy 1 szklankę mleka, jajko, oliwę i dokładnie mieszamy.
3. Po dokładnym wymieszaniu można dodać drugą szklankę mleka. Ponownie mieszamy, aby nie powstały żadne grudki. Ostatecznie ciasto powinno mieć konsystencje śmietany, jeśli jednak takiej nie uzyskacie dodajcie jeszcze 1 czubatą łyżkę mąki.
4. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Teraz można zabrać się za przygotowanie naszego farszu:1. Obieramy, kroimy, a następnie płuczemy pieczarki, po czym odstawiamy na chwilkę do wysuszenia. Wiem, że niektórzy wolą najpierw je umyć, jednak ja uważam, że o wiele łatwiej oczyszcza się pieczarki "na sucho".
2. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy pieczarki.
3. Aby szybciej odparował nadmiar wody z pieczarek należy je już w tym momencie posolić. Tak smażymy ok. 20 minut, aż mocno ściemnieją i będą miękkie.
4. Na końcu doprawiamy pieprzem, ewentualnie ponownie solą. Odstawiamy do przestygnięcia.
Wracamy do naszego ciasta naleśnikowego.1. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, ponieważ olej dodaliśmy już wcześniej do ciasta.
2. Na usmażone naleśniki układamy farsz z pieczarek i plasterek żółtego sera. Zawinięte układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.
Naleśniki najlepiej smakują z dipem czosnkowym (przepis
TUTAJ) lub sosem tzatziki.
SMACZNEGO! :)