Cześć Wszystkim! :)
Dziś prosty przepis na cienkie, klasyczne naleśniki.

Do przygotowania będziemy potrzebować:
- 1, 5 szklanki mąki pszennej
- 1 i 3/4 szklanki chłodnego mleka
- 1 jajko
- 1 łyżkę oliwy z oliwek
- małą szczyptę soli
1. W misce łączymy mąkę, jajko, sól i oliwę z 1 szklanką chłodnego mleka. Całość dokładnie mieszamy, najlepiej trzepaczką.
2. Następnie dodajemy pozostałą część mleka.
3. Tak przygotowane ciasto naleśnikowe wstawiamy na co najmniej pół godziny do lodówki.
4. Po tym czasie na rozgrzanej patelni do naleśników, bez dodatku tłuszczu, wylewamy 1 chochelkę ciasta i smażymy z każdej strony przez ok. 1 minutę, do zrumienienia. Naleśników nie trzeba podrzucać, wystarczy pomóc sobie plastikową lub drewnianą łopatką :)
UWAGA: pamiętajcie, aby do odmierzania mleka i mąki używać szklanek tej samej wielkości!
SMACZNEGO! :)