Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na wegetariańskie naleśniki z pieczarkami okraszone jogurtowym sosem czosnkowym.

Do przygotowania porcji 8 naleśników będziemy potrzebować:
- 1,5 szklanki mąki wrocławskiej
- 1 i 3/4 szklanki chłodnego mleka
- 1 jajko
- 1 łyżkę oleju
- szczyptę soli
Do przygotowania farszu potrzebujemy:
- 500 g pieczarek
- 250 g mrożonej żółtej fasolki
- 250 g mrożonych brokułów
- 1 łyżkę masła
- po 1 łyżeczce tymianku oraz bazylii
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie kilka plasterków żółtego sera
Do przygotowania sosu czosnkowego potrzebujemy:
- 1 mały jogurt grecki
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- szczyptę soli i pieprzu do smaku
1. Na początku przygotowujemy naleśniki, wg przepisu, który znajdziecie
tutaj.
2. Pieczarki dokładnie płuczemy, osuszamy, pozbywamy się ogonków i kroimy w cienkie plasterki.
3. Na rozgrzanym maśle podsmażamy pieczarki. Od razu należy oprószyć je solą, aby szybciej puściły wodę.
4. Po 5 minutach dodajemy mrożoną fasolkę oraz brokuły. Całość smażymy, aż woda odparuje, a warzywa będą miękkie (ok. 10-15 min).
5. Farsz przyprawiamy i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki.
6. Na gotowym naleśniku układamy plasterek sera oraz porcję farszu i zawijamy jak krokiety.
7. Faszerowane naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym, które wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na kilka minut, aby roztopił się ser.
SMACZNEGO! :)