Cześc Wszystkim! :)
Dzisiaj zapraszam na przepyszny zielony sos/dip guacamole, który z jednej strony będzie idealnie komponował się z krakersami, chipsami i nachosami, z drugiej zaś stanie się zdrową i smaczną bazą do kanapek.
Do przygotowania 1 porcji guacamole będziemy potrzebować:
- 1 dojrzałe, miękkie awokado (awokado do sosu nadaje się wówczas, gdy po naciśnięciu na jego powierzchni zostaje ślad Waszego palca. Jeśli kupicie twarde awokado, należy odstawić je w nasłonecznione miejsce na 1-2 dni)
- pół małej papryczki chilli
- 1 ząbek czosnku
- połówkę cytryny
- 4 pomidorki kotajlowe (lub połowę dużego pomidora)
- łyżkę oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- można dodać odrobinę posiekanej kolendry
1. Awokado przecinamy na pół, wycigamy pestkę i łyżeczką wydrążamy miąższ z obu połówek. Następnie przekładamy do większej miseczki i ucieramy widelcem na gładką masę.
2. Dodajemy oliwę, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i pokrojone pomidorki.
3. Całość dokładnie mieszamy, próbujemy i według upodobań ponownie doprawiamy kolejną porcją chilli, soli lub pieprzu.
4. Aby gotowe guacamole nam nie ściemniało na środek sosu wciskamy pestkę z awokado.
SMACZNEGO! :)