Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na przepis, który bierze udział w konkursie Bakalie mają moc! Zdrowe desery z Agnex. Poniżej znajdziecie pomysł na bardzo smaczne, a przede wszystkim zdrowe kulki, których bazą są suszone morele oraz suszona żurawina. Przepis ten będzie świetną alternatywą dla osób, które nie przepadają za wszelkiego rodzaju batonami, czy kulkami na bazie daktyli.
Morelowe kulki to świetna przekąska do pracy czy szkoły. Z powodzeniem zastąpi drugie śniadanie, ale przede wszystkim zaspokoi naszą potrzebą na słodycze. Kulki są fantastycznym przykładem zdrowego deseru, niezawierającego dodatkowego tłuszczu ani cukru.
Do przygotowania porcji ok. 20 kulek potrzebujemy:
- 1 szklankę* suszonych moreli
- pół szklanki suszonej żurawiny
- pół szklanki ekspandowanych ziaren pszenicy lub orkiszu (dmuchane, niesłodzone)
- 1 łyżkę płatków owsianych
- 1 łyżkę nasion chia
*U mnie szklanka miała 200 ml.
do ozdoby potrzebujemy:
- wiórki kokosowe
- płatki migdałowe
- kakao
1. Morele oraz żurawinę zalewamy wrzątkiem (ok. 1,5 szklanki) i odstawiamy na 30 min.
2. Po 30 min owoce odcedzamy z nadmiaru wody, przekładamy do blendera i mielimy na gładką masę.
3. Do zmielonych owoców dodajemy ekspandowane ziarna, płatki owsiane oraz nasiona chia. Całość dokładnie mieszamy łyżką, aby wszystkie składniki się połączyły.
4. Z tak przygotowanej masy lepimy niewielkie kulki.
5. Kulki obtaczamy w kakao, wiórkach kokosowych lub płatkach migdałowych i odstawiamy na co najmniej 2-3 godziny do lodówki.
6. Kulki można przechowywać w lodówce nawet kilka dni, z mojej zniknęły jednak w ciągu kilku godzin :)
Sklep Agnex przygotował dla Was zniżkę w wysokości 5% na hasło
ZDROWE-BAKALIE. Rabat obowiązuje do 30.04.2017 r. i jest do wykorzystania na stronie
www.sklepagnex.pl.
SMACZNEGO! :)