Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na przepyszny makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi w delikatnym sosie śmietanowym.
Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy:
- porcję makaronu
- 270 g krewetek (u mnie czerwone argentyńskie)
- 2 garście świeżego szpinaku
- kilka pomidorków cherry (u mnie żółte i czerwone)
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- szczyptę chili w proszku
- szczyptę słodkiej papryki oraz soli i pieprzu do smaku
- 1 łyżeczkę masła
- 1 łyżkę oleju do smażenia
1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
2. Krewetki obieramy z pancerzy, wyciągamy jelito, dokładnie płuczemy, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem (w internecie znajdziecie wiele przykładów jak prawidłowo oczyścić krewetki).
3. Na rozgrzanym tłuszczu (masło plus olej) przez minutę podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek.
4. Do czosnku dodajemy krewetki, które oprószamy solą oraz pieprzem i całość podsmażamy przez kolejne 3 minuty.
5. Następnie dodajemy szpinak, pomidorki i sok z cytryny. Całość smażymy do momentu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
6. Kolejno dodajmy śmietanę, chili i słodką paprykę. Dusimy przez chwilę, aż składniki się połączą i dodajemy odcedzony makaron.
7. Całość delikatnie mieszamy i podajemy!
SMACZNEGO! :)