Cześć wszystkim! :)
Dziś zapraszam na przepysznego i chyba najzdrowszego kurczaka jakiego znam, pieczonego na soli bez dodatku tłuszczu.
Jest to super przepis na szybki i syty obiad dla całej rodziny, sam kurczak nie potrzebuje naszej ciągłej kontroli i przebywania w kuchni, dlatego szczególnie polecam ten przepis, kiedy nie mamy, lub po prostu nie chcemy poświęcać połowy dnia w kuchni ;)
Do przygotowania będziemy potrzebować:
- 1,5 kg kurczaka
- 1 kg soli (bez obaw, nie zjemy z niej ani grama ;)
- 4 ząbki czosnku
- ulubione przyprawy, u mnie po 1 łyżeczce: pieprzu, słodkiej papryki, podlaskiej przyprawy do drobiu, bazylii, oregano, oraz pół łyżeczki ostrej papryki i tymianku.
1. Przygotowanie kurczaka zaczynamy od jego dokładnego umycia i wysuszenia go (musi być on na tyle suchy, aby nadmiar soli się do niego nie przykleił). Ja dodatkowo wycinam jego kuperek, tak nauczyła mnie mama i tak za każdym razem robię.
2. W małej miseczce mieszamy wszystkie przyprawy i dokładnie obtaczamy nimi kurczaka z obu stron.
3. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy cały kilogram soli i równomiernie rozprowadzamy. Jak można zauważyć, do samego przyprawienia kurczaka nie dodajemy już ani grama soli, ale zapewniam, że nie będzie on bez smaku! Sól w naczyniu nie wsiąka do kurczaka, wręcz przeciwnie, to w nią wsiąka cały nadmiar tłuszczu z mięsa, dzięki czemu kurczak jest bardzo zdrowy i smaczny.
4. Dobrze przyprawionego kurczaka kładziemy jednym delikatnym ruchem na sól, piersiami do dołu, starając się go w niej nie poprawiać, ani nie przyduszać, aby dodatkowo nie obklejać go zbędną solą.
5. Tak przygotowanego kurczaka wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 45 minut. U mnie góra się troszkę przypaliła, bo omyłkowa wstawiłam go na drugą półkę od dołu. O wiele bezpieczniej jest wstawić kurczaka na najniższą półkę w Waszym piekarniku :)
6. Po pierwszych 45 minutach wyciągamy kurczaka i za pomocą długiego widelca lub gumowej rękawicy przeznaczonej do gorących naczyń, jednym sprawnym ruchem przewracamy kurczaka na drugą stronę. Strzepujemy nadmiar soli, jeśli się do niego przykleiła i ponownie umieszczamy w piekarniku na 45 minut.
7. Po tym czasie wyciągamy kurczaka i przekładamy na 5 minut do głębokiego naczynia piersiami w dół i do spodu, tak aby soki z kurczaka spłynęły do tych najbardziej suchych miejsc. Dodatkowo można go przykryć folią aluminiową, aby za bardzo nie przestygł. Po 5 minutach zajadamy!
SMACZNEGO! :)