Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na proste, a jednocześnie przepyszne krewetki, które przygotujecie w ciągu 20 minut.

Do przygotowania potrzebujemy:
- 500 g białych, mrożonych krewetek
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczkę chili bez pestek
- 3 duże szczypty siekanej natki pietruszki
- pół kieliszka białego, półwytrawnego wina
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok wyciśnięty z 1/4 cytryny
- sól i pieprz do smaku
1. Krewetki przekładamy na sito, płuczemy, odstawiamy na chwilę do całkowitego rozmrożenia i osuszamy na papierowym ręczniku.
2. Z zewnętrznej i wewnętrznej strony grzbietu wycinamy czarną żyłkę, lekko nacinając skórę krewetek (białe, kupne krewetki najczęściej mają usuniętą żyłkę z zewnętrznej strony, warto to jedno sprawdzić :)
3. No rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i oliwę. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną papryczkę chili i podsmażamy przez minutę.
4. Następnie na patelnię przekładamy krewetki i podsmażamy przez 2 minuty z każdej strony.
5. Po 4 minutach dodajemy wino, sok z cytryny oraz posiekaną pietruszkę, zwiększamy ogień i całość ponownie podsmażamy przez 2 minuty z każdej strony.
6. Na koniec krewetki doprawiamy, mieszamy i podajemy gorące!
Krewetki najlepiej smakują podane z bagietką czosnkową, grzankami z chleba lub świeżą bułką.
SMACZNEGO! :)