Szybki i prosty pomysł na słodką przekąskę, a jednocześnie moja, znacznie zdrowsza wersja twarogowych batoników dostępnych w sklepach.
Masę serową można dowolnie doprawiać- wanilia, cynamon, skórka z cytrusów, gorzkie kakao, a może mus ze świeżych truskawek? Potem wystarczy tylko dosłodzić do smaku, uformować kulki albo batoniki, obtoczyć w wiórkach kokosowych lub oblać czekoladą i gotowe. Opcji jest nieskończenie wiele.
Ja zdecydowałam się na wanilię z odrobiną skórki z pomarańczy- świetnie to pasuje do mojej ulubionej gorzkiej czekolady.
Bardzo polecam!
Waniliowe kulki twarogowe w czekoladzie
250g chudego twarogu (wybieram te twardsze, bardziej zwarte)
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 płaskie łyżeczki ksylitolu (lub innej substancji słodzącej- miód, stewia, cukier)
1/4 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
100g gorzkiej czekolady minimum 80% LUB wiórki kokosowe do obtoczenia
EWENTUALNIE: kilka łyżeczek mąki kokosowej- tylko jeśli ser będzie zbyt miękki, aby dało się formować z niego kulki
W miseczce umieszczam ser, wanilię, ksylitol i skórkę z pomarańczy. Ucieram wszystko razem za pomocą widelca, aż masa będzie gładka. Jeśli konsystencja będzie zbyt luźna, by dało się formować kulki, dodaję odrobinę mąki kokosowej.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej.
Dużą deskę do krojenia wykładam papierem do pieczenia.
Z masy serowej formuję kulki, maczam je kolejno w czekoladzie i układam na papierze do pieczenia.
Deskę z gotowymi kulkami wkładam do lodówki na kilka godzin.
Gdy czekolada się zsiądzie, przekładam kulki do zamkniętego pojemnika. Przechowuję w lodówce.
Ola.