Cześć,
czasami mam ochotę w pracy zjeść coś ciepłego na lunch i wtedy na myśl przychodzą mi wszelkiego rodzaju zapiekanki. Dlatego postanowiłam znaleźć coś nowego. I oto jest:
Zapiekanka ryżowa z gyrosem
Składniki:
- 2 woreczki ryżu
- 1 przyprawa kebab-gyros
- 2 filety z piersi kurczaka
- 1 duża czerwona papryka
- 1 kukurydza konserwowa
- olej
- 2 cebule
- 6 ogórków kiszonych
- 400 g żółtego sera
- 4 łużki ketchupu
- 4 łyżki majonezu
Ugotuj ryż na al dente. Filety z piersi umyj, osusz i pokrój na małe kawałki. Włóż do miski. Dodaj niewielką ilość oleju i dosyp przyprawę (1/3 opakowania). Dokładnie wymieszaj, tak by marynata pokryła mięso. Odstaw na 30 minut. W między czasie poszatkuj cebule, pokrój paprykę i ogórki, zetrzyj żółty ser. Cebulę i mięso usmaż na dużym ogniu. Zdejmij z ognia i wymieszaj z ryżem. Ketchup i majonez połącz w miseczce. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Wyłóż w następującej kolejności: ryż z kurczakiem, połowa sosu, 1/2 startego sera, warzywa, sos, 1/2 startego sera.
Piecz w 170 st. C. przez 25 minut (na początku przykryj wierzch folią aluminiową- na 5 minut przed końcem czasu zdejmij ją).
Bardzo sycąca zapiekanka doskonała na lunch, kolację lub po prostu, gdy w brzuchu będzie Ci burczało ;-)
Pamiętaj - CHCIEĆ TO MÓC!