zapraszam na drożdżówkę ze ślimaków. Brzmi okropnie? Smakuje wybornie! A wygląda pięknie. Zresztą sami się przekonajcie.
Składniki na ciasto:
- 50 g drożdży
- 250 ml mleka
- 0,5 łyżeczki soli
- 125 margaryny
- 2 jajka
- 100 g cukru
- białko
Drożdże wymieszaj z 1/4 filiżanki letniego mleka i łyżeczką cukru. Mąkę przesiej do miski, zrób zagłębienie i wlej zaczyn. Zasyp mąką i odstaw do wyrośnięcia. Wystudź. Do ciasta dodaj mleko, resztę cukru, margarynę i jajka. Wyrób tak długo, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Przykryj i ponownie odstaw do wyrośnięcia.
Składniki na masę:
- 250 g twarogu
- 1 budyń śmietankowy
- 50 g cukru
Ugotuj budyń wykorzystując 1 szklankę mleka. Wystudź. Następnie połącz budyń z serem i cukrem.
Gdy ciasto wyrosło, wyłóż je na stolnicę i rozwałkuj. Nałóż masę serowo-budyniową. Zwiń w rulon. Krój na mniejsze kawałki (u mnie wyszło 8 kawałków). Ułóż je pionowo w blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia). Posmaruj całość białkiem.
Piecz w nagrzanym do 200 st. piekarniku do zarumienienia. Ja zostawiłam w piekarniku do czasu wystudzenia. Posyp cukrem pudrem i JEDZ ze smakiem :-)
Nie trzeba cudować, wymyślać żeby przekąsić coś smacznego :-)
Pamiętaj - CHCIEĆ TO MÓC!
Do miłego,
M.