Cześć,
najwyższy czas zacząć myśleć co przygotujemy na świąteczny stół. Ja oczywiście zaczynam od słodkości- ich nigdy za wiele. Skoro Wielkanoc, to musi być mazurek. Jak dla mnie ten jest najlepszy, bo nie jest przesłodzony (jak często bywa z kajmakowymi).
Mazurek czekoladowo-kawowy z wiśniami
Składniki na ciasto:
- 170 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 50 g cukru
- 150 g zimnego msła
- 1 jajko
Do miski przesiej mąki, kakao, cynamon. Dodaj cukier i pokrojone masło. Rozetrzyj szybko palcami. Dodaj jajko. Zagnieć bez zbędnej zwłoki. Kulę zawiń w folię i wstaw do lodówki na ok. 1 godz.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj na blaszkę. Podziurkuj widelcem i odłóż na 1/2 godziny do lodówki. Piekarnik rozgrzej do 160 st. C. (bez termoobiegu). Piecz 35 minut.
Składniki na polewę:
- 125 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 30 g masła
- 200 g białej czekolady
Do garnuszka wlej śmietanę, wsyp kawę i podgrzewaj aż kawa się rozpuści. Odstaw. Dodaj masło i połamaną czekoladę. Roztop na gładką polewę. Masę wylej na wystudzone ciasto. Odstaw na 1 godz. w chłodne miejsce.
Na wierzch:
- wiśnie w syropie
- kleksy z rozpuszczonej czekolady
Na polewę wyłóż wiśnie. Syropem i roztopioną czekoladą zrób kleksy.
Przechowuj w temperaturze pokojowej.
To będą naprawdę SMACZNE ŚWIĘTA :-))
Pamiętaj - CHCIEĆ TO MÓC!