Ostatnio na blogu zrobiło się bardzo słodko...królują ciasta, ciasteczka, słodkie bułeczki...Zapewniam Was jednak, że nie samymi słodkościami się żywimy, jadamy również obiady...:-)A choćby taką wiosenną tartę ze szpinakiem i jajkami :-)
Składniki:Ciasto:- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
Nadzienie:
- 4 jajka
- 100 ml śmietanki 18%
- 1 ząbek czosnku
- 300 g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka ugotowane na twardo
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Składniki na ciasto zagnieść (jeśli nie chce się wystarczająco kleić dodać 2 łyżki zimnej wody).
Z ciasta uformować kulę, którą zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tarty, o średnicy 26 cm, nakłuć widelcem.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać szpinak, posiekany czosnek i smażyć 3 minuty. Zdjąć z ognia i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wyłożyć na ciasto.
Jajka roztrzepać ze śmietaną,doprawić solą i pieprzem-zalać szpinak.
Na wierzchu tarty ułożyć pokrojone w plastry jajka.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 210 stopni C. Po 5 minutach zmniejszyć temp. do 190 stopni C i piec przez około 40 minut, aż wierzch się przyrumieni.
Tartę podawać lekko przestudzoną.
Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony Lawendowy dom.