A oto jeden ze sposobów wykorzystania kaszy jaglanej...:-)
Składniki:
Ciasto:- 125 g masła
- 250 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
- sól
Farsz:
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 szkl. ugotowanej na sypko, kaszy jaglanej (przepis znajdziecie tutaj)
- 100 g startego, żółtego sera
- 200 g słodkiej śmietany 18%
- 2 jajka (+białko od ciasta)
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sół i pieprz
Zimne masło posiekać i dodać do niego pozostałe składniki. Szybko wyrobić ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 45 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować, wylepić nim formę do tarty (o średnicy 26 cm), nakłuć widelcem, obciążyć (np. fasolą) i piec 15 minut w temp. 180 stopni C. Następnie zdjąć obciążenie i dopiec, spód tarty, jeszcze przez około 5 minut.
Farsz:
Kaszę wymieszać ze śmietaną, jajkami, startym serem, suszonymi ziołami, solą i pieprzem.
Przełożyć go na podpieczony spód, a na nim ułożyć umyte pomidorki.
Całość piec 30-40 minut w temp. 180 stopni C.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki "Kipi kasza" P. Łukasika i G. Targosza.