Dziś mam dla Was przepis na przepyszną i bardzo świąteczną tartę makową:-)
Składniki:
Ciasto:- 30 dag mąki pszennej
- 15 dag margaryny
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 450 g gotowej masy makowej
- 2 jajka
- 1 białko
- 1 łyżka bułki tartej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:- cukier puder (do obsypania upieczonej tarty)
Mąkę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać zimną margarynę i całość razem wsiekać, tworząc kruszonkę. Dodać jajko, żółtko i wszystko szybko połączyć.
Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Kawałek ciasta należy odłożyć, żeby później wyciąć z niego ciasteczka w kształcie gwiazdek, do dekoracji tarty.
Resztę ciasta rozwałkować i wylepić nim formę do tarty. Nakłuć je widelcem, przykryć kawałkiem papieru do pieczenia który obciążyć grochem, tak przygotowane ciasto podpiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp 180 stopni C.
W tym czasie przygotować nadzienie tarty: białka ubić z odrobiną soli, gdy będą sztywne dodać żółtka. Po chwili ubijania dodać masę makową, bułkę tartą i proszek do pieczenia-krótko zmiksować.
Przygotowane nadzienie makowe wylać na podpieczony spód, z odłożonego ciasta wyciąć małe gwiazdki i ułożyć je na masie makowej. Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni C na 45 minut.
Upieczoną i wystudzoną tartę oprószyć cukrem pudrem.
Ten przepis bierze udział w akcjach: