Dziś mam dla Was przepis na przepyszną i bardzo świąteczną tartę makową:-)
Składniki:
Ciasto:
30 dag mąki pszennej
15 dag margaryny
1 jajko
1 żółtko
3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
450 g gotowej masy makowej
2 jajka
1 białko
1 łyżka bułki tartej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
cukier puder (do obsypania upieczonej tarty)
Mąkę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać zimną margarynę i całość razem wsiekać, tworząc kruszonkę. Dodać jajko, żółtko i wszystko szybko połączyć.
Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Kawałek ciasta należy odłożyć, żeby później wyciąć z niego ciasteczka w kształcie gwiazdek, do dekoracji tarty.
Resztę ciasta rozwałkować i wylepić nim formę do tarty. Nakłuć je widelcem, przykryć kawałkiem papieru do pieczenia który obciążyć grochem, tak przygotowane ciasto podpiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp 180 stopni C.
W tym czasie przygotować nadzienie tarty: białka ubić z odrobiną soli, gdy będą sztywne dodać żółtka. Po chwili ubijania dodać masę makową, bułkę tartą i proszek do pieczenia-krótko zmiksować.
Przygotowane nadzienie makowe wylać na podpieczony spód, z odłożonego ciasta wyciąć małe gwiazdki i ułożyć je na masie makowej. Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni C na 45 minut.
Upieczoną i wystudzoną tartę oprószyć cukrem pudrem.
Legumina makowa jest to przepyszna babka pochodząca z Kujaw. Od lat ten pyszny i tradycyjny deser jest przysmakiem w wielu domach. Wykonanie leguminy makowej nie jest trudne, ani czasochłonne. Tak naprawdę wystarczy chwilka na wymieszanie składników, u...
Domowej roboty masa makowa z bakaliami jest o wiele lepsza od sklepowej. Przedewszystkim zrobiona przez Was ma większą zawartość maku i dokładnie te bakalie, które lubicie. Uwierzycie, że gotowa masa makowa może mieć tylko 23% maku? Masa makowa jest id...
Z przygotowaniami jestem daleko w tyle. Pierogi nie zrobione, prezenty nie zapakowane, śledzie nie przygotowane, nic nie posprzątane. Ale podzielę się z Wami jeszcze jednym świątecznym przepisem, a jak dam radę to może nawet dwoma. Na początek tarta ta...
Kto się ze mną zgadza, że im więcej nadzienia tym lepiej? Dżemu w pączkach, farszu w uszkach i maku w makowcu! Ta tarta makowa zdecydowanie należy do tej kategorii. Piekłam ją w foremce z wyciąganym dnem o średnicy 25 cm. Spokojnie możecie przygotować ...
Domowa masa makowa
Domowa masa makowa
Domowa masa makowa to pierwszy krok do sukcesu w wypiekach z makiem. Kupne masy w puszkach są często zbyt wilgotne i wtedy blamaż w kuchni gwarantowany. By uprościć sobie sprawe polecam mak mielony, wtedy ...
Udostępnij Wczoraj na Instagram wrzuciłam zdjęcie z tartą makową z wiśniami, ale zapomniałam o przepisie:). Kajam się więc i dziś naprawiam swój błąd, zwłaszcza że odzew był ogromny, a po publikacji zdjęcia zalał mnie deszcz pytań ile? czego? dlaczego?...
Długo zastanawiałam się nad świątecznym ciastem, bo nie mogłam zdecydować pomiędzy piernikiem, makiem, marcepanem albo świąteczną babą. Nie chciałam rezygnować ani z maku, ani marcepana, stąd pomysł na tartę. Trochę się bałam, że krem ze względu na mar...
Przygotowania do świąt rozpoczęte. W tym roku pierwsza na liście była masa makowa z bakaliami. Jest smaczna, łatwa w przygotowaniu, a co najważniejsze wiadomo, co się w niej znajduje. Oczywiście bakalie możecie dodawać według swojego gustu. Wie...