Bardzo lekka, świeża i orzeźwiająca tarta cytrynowa. To propozycja dla wszystkich tych którzy nie przepadają za bardzo słodkimi wypiekami.Przepis pochodzi z książki: Doroty Świątkowskiej pt. "Moje wypieki i desery".
Składniki:
Ciasto:- 195 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 115 g schłodzonego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka soku z cytryny
Nadzienie:
- 5 jajek
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- skórka otarta z 2 cytryn
- 150 ml soku z cytryny
Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce i wyrobić (można to zrobić za pomocą robota). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Schłodzonym ciastem wyłożyć (wysmarowaną masłem i wysypaną kaszką manną) formę do tarty o średnicy 24 cm. Cisto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia, a na jego wierzch wysypać fasolę (która obciąży ciasto). Tak przygotowany spód podpiekać przez 15 minut w temp. 200 stopni C. Następnie usunąć fasolę oraz papier i podpiec go jeszcze przez około 5 minut (spód powinien się przyrumienić).
Przygotować nadzienie: jajka zmiksować z cukrem i śmietaną, gdy masa będzie puszysta dodać mąkę, sok i skórkę cytrynową-krótko zmiksować. Tak przygotowane nadzienie wylać na podpieczony spód. Całość piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Ciasto podczas pieczenia można przykryć folią aluminiową, żeby się zbytnio nie spiekło.
Upieczoną i wystudzoną tartę wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem obsypać ją cukrem pudrem.