Przepisów na szarlotkę jest wiele... Na moim blogu też znajdziecie kilka wariacji na jej temat:-) Tym razem postawiłam na klasykę i upiekłam prostą szarlotkę na kruchym cieście według przepisu pochodzącego z książki Elizy Mórawskiej pt. "White Plate Słodkie".Podałam ją z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną... ale i bez tych dodatków smakuje wyśmienicie :-)
Składniki:
Ciasto:- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 3 żółtka
- 100 g cukru
- 80 g śmietany 18%
- 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
Jabłka:
- 1 kg jabłek
- 2 łyżki masła
- 100 g cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
- cukier puder
- lody waniliowe
- śmietana w sprayu
Przygotować ciasto: z wymienionych składników zagnieść ciasto (można to zrobić za pomocą robota), powinno być gładkie i nie powinno lepić się do rąk. Podzielić je na 2 równe części, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki żeby odpoczęło. W tym czasie przygotować jabłka.
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i pozbawić gniazd nasiennych. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić jabłka i mieszając chwilę podsmażyć. Gdy zaczną robić się miękkie dodać cukier i przyprawy. Poddusić aż zaczną się rozpadać. Wystudzić.
Średniej wielkości formę, lub tortownicę (ja użyłam kwadratowej formy o wymiarach 25x25 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Jej spód wylepić połową ciasta, ponakłuwać je widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni C na 10 minut.
Po tym czasie na podpieczony spód wyłożyć jabłka, wyrównać je i pokruszyć na wierzch pozostałe ciasto.
Całość piec kolejne 40 minut w temp. 190 stopni C.
Upieczone, wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem i podawać z gałką lodów waniliowych i kleksem bitej śmietany.