Delikatne, pachnące wanilią, oponki na bazie twarogu-pyszne!Nie są bardzo słodkie, więc amatorzy bardzo słodkich wypieków muszą je koniecznie polukrować, lub obsypać cukrem pudrem.
Składniki:(na 30 sztuk)- 500 g półtłustego twarogu
- 700 g mąki pszennej (+dodatkowo do podsypania ciasta)
- 150 g cukru
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu
- 100 ml kwaśnej śmietany
- olej do smażenia
- cukier puder (do posypania gotowych oponek)
Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, dodać do nich: żółtka, cukier, twaróg, ocet, śmietanę i ziarenka wanilii. Całość dokładnie wymieszać, a następnie zagnieść elastyczne ciasto. (Jeżeli będzie taka konieczność, ciasto podczas zagniatania podsypywać mąką, wilgotność ciasta zależy od rodzaju sera jakiego użyjemy).
Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm i wykrawać z niego koła (za pomocą szklanki), a w nich robić małą dziurkę (np. kieliszkiem).
Tak przygotowane oponki smażyć na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane (2-3 minuty z każdej strony).
Usmażone oponki odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.
Smacznego!