Delikatny i puszysty sernik z rabarbarem i kakaową kruszonką... Przepyszny i rozpływający się w ustach...Musicie mi wierzyć na słowo... albo nie...lepiej upieczcie go i przekonajcie się sami;-)Przepis ten pochodzi z bloga Kwestia smaku.
Składniki:
Ciasto:- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g zimnego masła
- 1 jajko
Masa serowa:
- 500 g twarogu
- 250 g serka mascarpone
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 1 budyń waniliowy w proszku
- 1 laska wanilii
- 1 jajko
Owoce:
- 4 łodygi rabarbaru
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Mąkę, kakao, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodać zimne masło, wysiekać aż powstanie "kruszonka". Dodać jajko i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić je na 2 części (mniejszą i większą) zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do lodówki.
Przygotować masę serową: twaróg utrzeć z mascarpone, cukrem, ziarenkami wanilii i budyniem (krótko, tylko do połączenia składników). Następnie dodać jajko i całość zmiksować.
Rabarbar obrać pokroić w 1,5 cm kawałki i wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Wyjęte z lodówki ciasto (większą część) rozwałkować i wylepić nim, wyłożoną papierem do pieczenia, blaszkę o wymiarach 20x25 cm. Spód podpiec przez 10 minut w temp. 180 stopni C.
Następnie na przestudzone ciasto wylać masę serową, wyłożyć rabarbar, a na końcu zetrzeć, na tarce o dużych oczkach, mniejszą część ciasta.
Tak przygotowane ciasto piec 50 minut w temp. 180 stopni C.
Upieczone ciasto wystudzić i schłodzić w lodówce przez 2 godziny.
Smacznego!