Wiem, że to nie sezon na dyniowe wypieki, ale ja dzięki temu, że każdej jesieni mrożę jej spore ilości mogę typowo jesienne ciasto z dodatkiem dyni upiec o każdej porze roku.Wierze, że tak robi wielu z Was więc ten przepis na pewno się komuś przyda (nawet zimą;-))Sernik z dodatkiem dyniowego puree piekłam pierwszy raz i muszę przyznać, że udał się znakomicie.Kakaowy, ciasteczkowy spód, aksamitna masa serowa w pięknym kolorze i ten wspaniały, waniliowy aromat... Myślę, że przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom:-)
Składniki:
Spód:- 200 g kakaowych herbatników
- 100 g masła
Masa serowa:
- 1 kg zmielonego, półtłustego twarogu
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 300 g puree z dyni
- 200 g cukru
- 150 ml słodzonego mleka skondensowanego
- 2 łyżeczki olejku waniliowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 budyń waniliowy
Dodatkowo:
- 50 g mlecznej, posiekanej czekolady
Masło rozpuścić. Herbatniki drobno pokruszyć. Do ciastek wlać masło, całość dokładnie wymieszać, przełożyć do formy o wymiarach 24x24 cm i dokładnie ugnieść. Tak przygotowany spód odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut.
W tym czasie przygotować masę serową. Jajka i żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ser przełożyć do miski, dodać do niego mleko i utarte jajka-zmiksować. Następnie dodać olejek i puree z dyni. Na końcu wsypać proszek budyniowy i całość szybko zmiksować.
Tak przygotowaną masę przełożyć na schłodzony spód i wyrównać jej powierzchnię.
Ciasto piec 15 minut w temp. 175 stopni C, a następnie 60 minut w temp. 160 stopni C.
Upieczone ciasto ostudzić w zamkniętym piekarniku, a następnie zostawić je w chłodnym miejscu na całą noc.
Udekorować posiekaną czekoladą.
Smacznego!
Jeśli w trakcie pieczenia wierzch sernika zacznie się zbyt mocno przypiekać można go przykryć folią aluminiową.