Dziś zapraszam Was na rogaliki które są przygotowane z ciasta które zawiera dodatek ziemniaków... Takie rogaliki są miękkie, puszyste i dłużej zachowują świeżość. Ciasto przypomina w smaku ciasto chlebowe, nie zawiera cukru, cała słodycz rogali pochodzi od powideł którymi są nadziane i od cukru pudru którym możecie je oprószyć (ale nie jest to konieczne).
Składniki:(na około 35 sztuk)
Ciasto:- 300 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
- 300 g mąki
- 100 g margaryny
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
- kilka łyżek powideł śliwkowych
- cukier puder do posypania rogali
Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodać: przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, jajka, margarynę i szczyptę soli. Wyrobić gładkie ciasto.
Gotowe ciasto podzielić na 4 części i każdą z nich rozwałkować na kształt koła z którego wykrawać
niewielkie trójkąty.
Na każdym trójkącie kłaść łyżeczkę powideł i zwinąć go w rogalik, tak postąpić z całym ciastem.
Rogaliki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnikowej i piec około 20 minut w temp. 180 stopni C (do zrumienienia).
Upieczone, przestudzone rogaliki można posypać cukrem pudrem.