Pierwszy dyniowy wypiek w tym sezonie...
Składniki:Ciasto:- 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 20 g drożdży świeżych (lub 10 g suchych)
- 1/2 szkl mleka
- 3 łyżki roztopionego masła
- 5 łyżek cukru
- 3/4 szkl. puree z dyni
- 1 łyżeczka cynamonu
- skórka otarta z 1 cytryny
- szczypta soli
Nadzienie:
- 9 łyżeczek powideł śliwkowych
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 60 g roztopionego masła
- 50 g cukru z wanilią
Mleko lekko podgrzać, wkruszyć do niego świeże drożdże, wsypać po łyżce cukru i mąki-lekko wymieszać i zostawić na 15 minut żeby drożdże "ruszyły".
Mąki, pszenną i ziemniaczaną, przesiać do miski, dodać wyrośnięty rozczyn i wszystkie pozostałe składniki ciasta-całość wyrobić.
Ciasto przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 9-10 równych części. Każdą część rozpłaszczyć w dłoniach i na jej środek kłaść 1 łyżeczkę powideł śliwkowych. Zlepić i uformować bułeczkę.
Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i układać w niej uformowane bułeczki (pozostawiając między nimi małe odstępy).
Bułeczki posypać kruszonką (mąka, cukier waniliowy i masło połączone ze sobą), przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Piec przez 35 minut w temp. 190 stopni C.
Po upieczeniu bułeczki przestudzić w formie, a następnie zdjąć obręcz z tortownicy.
Smacznego!
Ten przepis pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki i desery-na każdą okazję".