Nie wyobrażam sobie udanej majówki bez ciasta z rabarbarem...;-)W tym roku królowało u nas odwrócone ciasto na jogurcie z rabarbarem właśnie :-)Banalnie proste i szybkie do przygotowania. Idealne gdy chcemy zjeść do kawy coś pysznego, ale szkoda nam czasu (i pięknego dnia) żeby spędzić całe popołudnie w kuchni...:-)
Składniki:
Ciasto:- 2 duże jajka
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g roztopionego masła
- 1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
Owoce:
- 3 łodygi rabarbaru
- 5 łyżek cukru
- ziarenka z 1 laski wanilii
Rabarbar obrać ze skórki i pokroić w 1,5 cm kawałki.
W garnku podgrzać cukier, a gdy będzie brązowy i gorący wrzucić do niego rabarbar. Dodać wanilię i smażyć całość około 3 minut. Rabarbar ma się pokryć gęstym syropem.
Przygotować ciasto:jajka wbić do miski, wsypać cukier i cukier waniliowy-ucierać przez około 7 minut. Gdy masa będzie jasna i puszysta dodać jogurt i masło, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia-krótko zmiksować.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na jej dno wyłożyć rabarbar, a na niego równomiernie wylać ciasto.
Piec przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni C (bez termoobiegu, grzanie góra-dół).
Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć obręcz i wyłożyć je do góry dnem.
Smacznego!
Przepis ten pochodzi ze strony Kwestia Smaku.