Klasyczną lasagne z sosem beszamelowym i mięsno-pomidorowym bardo lubię i z pełnym przekonaniem mogę ją wymienić w gronie moich ulubionych dań (przepis na tą którą robię najczęściej znajdziecie tutaj). Jednak od dłuższego czasu kusiło mnie znacznie delikatniejsze połączenie smaków, a mianowicie farsz do lasagne z sera ricotta połączonego ze szpinakiem...Wyszło pysznie, łagodny i delikatny, dobrze doprawiony sos szpinakowy skradł moje serce i kubkismakowe...:-)Jest to danie które wielbiciele klasycznej lasagne koniecznie muszą wypróbować. Ja na pewno taką "zieloną" lasagne przygotuje jeszcze nie raz;-)
Składniki:
Sos pomidorowy:- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów bez skorki
 - 1 cebula
 - 3 ząbki czosnku
 - sól, pieprz, suszona bazylia
 - 2 łyżki oleju
 
Sos szpinakowy:
- 1 cebula
 - 1 czerwona papryka
 - 400 g sera ricotta
 - 300 g mrożonego szpinaku
 - 30 g startego parmezanu
 - 1 kulka sera mozzarella
 - 2 jajka
 - 2 ząbki czosnku
 - sól, pieprz
 - olej do smażenia
 
Dodatkowo: 
- 12 płatów makaronowych do lasagne
 - 30 g startego parmezanu
 - kilka pomidorków koktajlowych
 - suszona bazylia
 
Przygotować sos pomidorowy: na oleju podsmażyć cebulę, gdy będzie szklista dodać krojone pomidory z puszki i smażyć przez chwilę, aż stracą część wody. Następnie dodać bardzo drobno posiekany czosnek. Gdy sos trochę zgęstnieje doprawić go do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią.
Przygotować sos szpinakowy: szpinak rozmrozić. Na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę, gdy będzie szklista dodać pokrojoną w małą kostkę paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć do czasu aż papryka zmięknie. 
W osobnym naczyniu należy roztrzepać jajka, dodać do nich: odciśnięty szpinak, ricottę, parmezan, startą na tarce o dużych oczkach mozzarellę, wymieszać i połączyć z wcześniej podsmażonymi warzywami. 
Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarować trochę sosu pomidorowego i ułożyć na nim 3 płaty makaronu, na nim 1/3 sosu szpinakowego i 1/4 sosu pomidorowego i tak jeszcze 2 razy. 
Na ostatniej (czwartej) warstwie makaronu należy rozsmarować resztę sosu pomidorowego, posypać go startym parmezanem. Całość udekorować pomidorkami koktajlowymi i suszoną bazylią.
Tak przygotowaną lasagne piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
Smacznego!