Pyszny, bardzo efektowny i wcale nie taki trudny do przygotowania;-) torcik serwy z wiśniami-zapraszam po przepis:-)
Składniki:
Biszkopt:- 3 jajka
- 3 łyżki zimnej wody
- 75 g cukru
- 75 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa wiśniowa:
- 1 słoik kompotu z wiśni (około 700 ml)
- 1 galaretka wiśniowa
Masa serowa:
- 250 g śmietany kremówki 30%
- 500 g serka mascarpone
- 75 g cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 3 łyżki mleka
- 100 g gorzkiej czekolady
Do dekoracji:
- 2 łyżki podprażonych, na suchej patelni, płatków migdałowych
- 2 łyżki posiekanej, gorzkiej czekolady
Białka oddzielić od żółtek i ubić z 3 łyżkami zimnej wody, stopniowo wsypując cukier.
Kolejno dodawać żółtka. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia-wsypać do masy jajecznej i całość delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto przelać do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 24 cm. Piec około 25 minut w temp. 180 stopni C.
Po upieczeniu zdjąć obręcz tortownicy i wydrążyć środek ciasta (wydrążone ciasto zachować) zostawiając przy brzegach około 1 cm wolnego miejsca.
Wiśnie odsączyć. Na uzyskanym soku (powinna być go 1 szklanka) ugotować galaretkę, dodać do niej wiśnie i przestudzić. Gdy galaretka zacznie tężeć przelać ją na ciasto.
Przygotować masę serową: gorzką czekoladę drobno posiekać. Wydrążone ciasto pokruszyć.
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl. wody. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem, dodać kremówkę. Żelatynę wymieszać z mlekiem i przelać do masy serowej-całość dokładnie połączyć. Na końcu wsypać pokruszone ciasto i czekoladę.
Tak przygotowaną masę wyłożyć na ciasto z galaretką (formując kopiec).
Ciasto udekorować podprażonymi płatkami migdałowymi i czekoladą.
Torcik schłodzić w lodówce (około 2 godz.).
Smacznego!