Co zrobić z zalegającymi w zamrażarce, pozostałymi po pieczeniu innych ciast, białkami...? Odpowiedź jest prosta :-) Upiec świąteczny keks z orzechami! Zapraszam, po przepis :-)
Składniki:
8 białek
2 szkl. cukru
1 łyżka cukru waniliowego
3 szkl. mąki
25 dag roztopionego, przestudzonego masła
25 dag posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder (do oprószenia upieczonego ciasta)
Ubić bardzo sztywną pianę z białek. Następnie stopniowo, cały czas ubijając, dodawać cukier i cukier waniliowy. Pianę z cukrem ubijać przez około 10 minut. Delikatnie mieszając łyżką, stopniowo wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wlewać po trochu roztopione masło.
Na końcu wsypać posiekane orzechy włoskie.
Ciasto przelać do keksówki (o długości około 30 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Piec przez około 1 godzinę w temp. 180 stopni C (koniecznie sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone).
Udało się przygotować dla Was na Wielkanoc coś słodkiego. Pamiętam, że z Bożym Narodzeniem nie było tak łatwo. Ile ja się nakombinowałam, oszukałam przepisów na ciasteczka, pierniczki i inne takie. Ale pecha chyba jakiegoś
Artykuł Keks p...
Ciasto z owocami to nieodłączny element lata. czy to drożdżowe, czy tarty, czy najprostsze ucierane. To ciasto powstało pod wpływem chwili, gdyż zostały mi białka po zrobieniu cytrynowego deseru z mascarpone. Nie lubię wywalać jedzenia, więc wy...
Ciasto z czekoladą i sezonowymi owocami jest dobre na pogodę i na niepogodę. Wytrawne, słodzone czekoladą ze stewią smakuje lepiej od klasycznej wersji z cukrem i mąką pszenną. Eksperymentalnie przygotowałam je z mąki gryczanej, kt...
Moja babcia na keks mówiła cwibak i zawsze robiła nam go na wszystkie wakacyjne wyjazdy można było spakować go na podróż i zjeść w ciągu kilku dni, a on i tak był tak samo pyszny jak świeżo po upieczeniu. Właśnie dlatego to takie rewelacyjne ci...
Pyszny keks, pełen bakalii, który zyskuje w smaku po odleżakowaniu ok. 5 dni. Jest to atutem, bo można go upiec na kilka dni przed uroczystością, której menu na pewno uświetni. Jest to przepis na najlepszy keks. Składniki: — Masło – 30 dkg — Cukier pud...
W Święta Bożego Narodzenia nie może u nas zabraknąć pysznych keksów! Mam dla Was cztery propozycje, wszystkie pyszne - po kliknięciu na nazwę zostaniecie przeniesieni na stronę z przepisem.Keks waniliowy na białkachŚwiąteczny keks - Christmas StollenŁa...
Keks, który robiłam na tegoroczne święta wielkanocne pachnący, puszysty i pełen bakalii. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 16 kawałków (forma 12 x 20 cm) Składniki: 7 białek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny ¾...
Miękki delikatnie lepki keks piernikowy w stylu skandynawskim z dużą ilością imbiru oraz cynamonu to wspaniałe ciasto na chłodne zimowe dni aromatyczne i rozgrzewające! W cieście znajdziecie mnóstwo orzechów, żurawiny, rodzynek i daktyli namoczonych w ...