Co zrobić z zalegającymi w zamrażarce, pozostałymi po pieczeniu innych ciast, białkami...? Odpowiedź jest prosta :-)Upiec świąteczny keks z orzechami! Zapraszam, po przepis :-)
Składniki:- 8 białek
- 2 szkl. cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 szkl. mąki
- 25 dag roztopionego, przestudzonego masła
- 25 dag posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder (do oprószenia upieczonego ciasta)
Ubić bardzo sztywną pianę z białek. Następnie stopniowo, cały czas ubijając, dodawać cukier i cukier waniliowy. Pianę z cukrem ubijać przez około 10 minut. Delikatnie mieszając łyżką, stopniowo wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wlewać po trochu roztopione masło.
Na końcu wsypać posiekane orzechy włoskie.
Ciasto przelać do keksówki (o długości około 30 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Piec przez około 1 godzinę w temp. 180 stopni C (koniecznie sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone).
Po upieczeniu keks oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!