Tej jesieni kilka sporych dyń przerobiłam na puree... Wyszło tego całkiem sporo, moja mała zamrażarka pęka w szwach... Jestem jednak przekonana, że do przyszłorocznego sezonu dyniowego nie będzie po nim śladu... Z pewnością je wykorzystam, a choćby do zrobienia takich cudownych, dyniowych racuszków z jabłkami :-)Składniki:- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 1 i 1/2 szkl. letniego mleka
- 1 szkl. puree z dyni
- skórka otarta z 1 cytryny
- 4 duże jabłka
Dodatkowo:
- cukier puder
- powidła śliwkowe
Jabłka umyć, ubrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na małe kawałki.
Mąkę przesiać, dodać sól, w środku zrobić zagłębienie do którego wkruszyć drożdże.
Drożdże zasypać cukrem i zalać 1/2 szkl. mleka-delikatnie wymieszać i odstawić na 15 minut (by drożdże ruszyły). Po tym czasie dodać puree, skórkę z cytryny i resztę mleka-całość ponownie wymieszać.
Na samym końcu dorzucić jabłka. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie, na lekko natłuszczonej patelni, smażyć niewielkie racuszki.
Podawać z cukrem pudrem i powidłami.
Smacznego!
Przepis na racuszki pochodzi ze strony mojewypieki.com