Tej jesieni kilka sporych dyń przerobiłam na puree... Wyszło tego całkiem sporo, moja mała zamrażarka pęka w szwach... Jestem jednak przekonana, że do przyszłorocznego sezonu dyniowego nie będzie po nim śladu... Z pewnością je wykorzystam, a choćby do zrobienia takich cudownych, dyniowych racuszków z jabłkami :-)
Składniki:
500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
szczypta soli
2 łyżki cukru
1 i 1/2 szkl. letniego mleka
1 szkl. puree z dyni
skórka otarta z 1 cytryny
4 duże jabłka
Dodatkowo:
cukier puder
powidła śliwkowe
Jabłka umyć, ubrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na małe kawałki.
Mąkę przesiać, dodać sól, w środku zrobić zagłębienie do którego wkruszyć drożdże.
Drożdże zasypać cukrem i zalać 1/2 szkl. mleka-delikatnie wymieszać i odstawić na 15 minut (by drożdże ruszyły). Po tym czasie dodać puree, skórkę z cytryny i resztę mleka-całość ponownie wymieszać.
Na samym końcu dorzucić jabłka. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie, na lekko natłuszczonej patelni, smażyć niewielkie racuszki.
Podawać z cukrem pudrem i powidłami.
Smacznego!
Przepis na racuszki pochodzi ze strony mojewypieki.com
Racuchy drożdżowe z jabłkami Mięciutkie drożdżowe ciasto z kawałkami jabłka. Domowe racuchy drożdżowe z jabłkami są po prostu pyszne! Są uwielbiane zwłaszcza przez dzieci. Racuchy z jabłkami mogą być podane zarówno na lekki obiad, jak i na kolację. Dos...
Drożdżowe racuchy z jabłkami najczęściej robię na śniadanie. Wtedy ciasto drożdżowe przygotowuję wieczorem, przed pójściem spać. Odstawiam na parapet i Przeczytaj cały artykuł
Artykuł Drożdżowe spanracuchy z jabłkami/spa...
Drożdżowe racuchy z jabłkami można jeść o każdej porze dnia, fantastycznie smakują na śniadanie, obiad lub kolację pamiętajcie, że na racuchy zawsze jest odpowiednia pora! Puszyste pachnące drożdżowe ciasto skrywa w środku plasterki soczystego jabłka. ...
Pyszne, delikatne i puszyste racuchy z jabkami. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga duych umiejtnoci. Do przepisu na
Post Racuchy z jabłkami pojawił się poraz pierwszy w I Love Bake.
Pulchne, rozpływające się w ustach, lekko ostre dyniowe racuchy z dodatkiem parmezanu i chili to szybka propozycja na wykorzystanie puree z dyni (można dodać do masy też surową dynię, choć ja osobiście tarcia dyni nie lubię). Więc może najpierw słów ki...