Moja kuchnia ostatnio przypomina domową piekarnię... Po chałce z kruszonką i chałce dyniowej przyszła pora a drożdżówki z masą makową:-)Miękkie, pachnące i pełne makowego nadzienia... Pyszne... i o niebo lepsze od tych ze sklepu:-)
Składniki:(na 9 sztuk)- 500 g mąki pszennej
- 90 g roztopionego, przestudzonego masła
- 40 g świeżych drożdży
- 200 ml mleka
- 150 g cukru
- 1 jajko
Dodatkowo:
- 400 g gotowej masy makowej
- 1 jajko
Lukier:
- 5 łyżek cukru pudru
- 2-3 łyżki gorącej wody
Mleko podgrzać i dodać do niego rozkruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki-wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Pozostałą mąkę przesiać, dodać do niej wyrośnięte drożdże, resztę cukru i jajko-wymieszać.
Na końcu wlać masło i dobrze wyrobić.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godz.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt. Na nim rozsmarować masę makową i zwinąć w roladę, od dłuższego boku. Następnie podzielić ją na 9 równych kawałków, a każdy z nich docisnąć poziomo trzonkiem drewnianej łyżki.
Kawałki ciasta przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia, dużą blachą piekarnikową i posmarować rozbełtanym jajkiem.
Drożdżówki piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
Jeszcze ciepłe drożdżówki polukrować (cukier puder roztarty z gorącą wodą).