Wiem, że już po świętach...a ja tutaj serwuję wypieki z typowo świątecznym, makowym akcentem...ale wybaczcie, nie mogłam się oprzeć, bo...puchate, mięciutkie ciasto drożdżowe ze słodkim makowym nadzieniem, obficie oblane lukrem i obsypane skórką pomarańczową skusi chyba każdego...:-)
Składniki:
Ciasto:- 540 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- szczypta soli
- 20 g świeżych drożdży
- 75 g roztopionego masła
- 250 ml mleka
- 2 duże jajka
Nadzienie:
- 350-400 g gotowej masy makowej
Lukier:
- 1 szkl. cukru pudru
- 4-5 łyżek gorącej wody
Dodatkowo:
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka (do posmarowania ciasta przed pieczeniem)
Z drożdży przygotować rozczyn, pokruszyć je do miseczki i wymieszać z 1 łyżką mąki, 1 łyżką cukru i kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawić na 15 minut, w ciepłe miejsce, żeby "ruszyły".
Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałe ciepłe mleko, cukier, rozbełtane jajka i sól. Wszystko razem wymieszać, na końcu dodać roztopione masło i wyrobić gładkie, elastyczne miękkie ciasto.
Ciasto przykryć ściereczką i zostawić ,w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości, czyli około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, nadzienie również podzielić na pół.
Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30x20 cm (tak żeby pasował do niewielkiej keksówki).
Na każdym prostokącie ciasta rozsmarować nadzienie i zwinąć go w roladę, lekko ją spłaszczyć i przeciąć wzdłuż na pół (jeden z końców zostawić nieprzecięty). Spleść ze sobą oba kawałki ciasta i skleić końcówki. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
Zaplecione rolady włożyć do wysmarowanych masłem i wysypanych mąką keksówek i pozostawić, w cieple, do wyrośnięcia na około 40 minut.
Po tym czasie ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 stopni C i piec przez 40-45 minut.
Przygotować lukier:cukier puder wsypać do miseczki, dodać do niego gorącą wodę i rozetrzeć na gładką masę.
Upieczone, jeszcze ciepłe, ciasto drożdżowe polukrować i posypać skórką pomarańczową.
Smacznego!