Ciastka francuskie w wersji wytrawnej... Dlaczego nie? Takie też bardzo lubimy :-)Tym razem przygotowałam nadzienie z ryżu, szpinaku i sera typu feta...Było naprawdę pysznie...
Składniki:(na 12 ciastek)- 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
- 200 g mrożonego szpinaku
- 100 g ryżu
- 100 g sera typy feta
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju
Ryż ugotować. Szpinak rozmrozić i podsmażyć na oleju, dodać do niego 2 ząbki, przeciśniętego przez praskę, czosnku i jeszcze chwilę poddusić. Do przestudzonego szpinaku dodać ryż i pokrojony w niewielką kostkę ser. Całość wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem (uważać z ilością dodawanej soli ponieważ ser jest bardzo słony).
Płat ciasta francuskiego podzielić na 6 kwadratów, na każdy z nich nałożyć łyżkę farszu.
Brzegi ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem i zlepiać je tworząc trójkątne ciastka.
Tak samo postąpić z 2 płatem ciasta i pozostałym farszem.
Gotowe ciastka układać na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarować ich wierzch rozbełtanym jajkiem i piec przez 15-20 minut w temp. 220 stopni C.
Smacznego!