Brownie...ciężkie, czekoladowe ciasto które lubi chyba każdy :-)Do mojego dodałam cukierki "Michałki" dzięki którym jest jeszcze smaczniejsze...ale też jeszcze bardziej słodkie ;-)Mały kawałeczek w zupełności wystarczy żeby poprawić humor w taki pochmurny dzień jak dziś...
Składniki:- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 4 jajka
- 160 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1 i 1/4 szkl. cukru
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- szczypta soli
- 10 szt. cukierków "Michałków" w ciemnej czekoladzie (+kilka sztuk do dekoracji)
Masło z czekoladą rozpuścić i zostawić do przestudzenia.
Jajka utrzeć ze szczyptą soli, olejkiem waniliowym i cukrem. Dodać mąkę i zmiksować.
Gdy masa będzie gładka wlać rozpuszczoną czekoladę z masłem i całość dokładnie zmiksować.
Na końcu dodać pokrojone na kawałki cukierki-wymieszać.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia, niewielkiej formy (u mnie kwadratowa o wymiarach 25x25 cm).
Brownie piec 25-30 minut w temp. 180 stopni C.
Ciasto udekorować pokrojonymi drobno cukierkami.
Smacznego!