Dziś mam dla Was przepis na ciasto marchewkowe w znacznie wzbogaconej wersji... bo oprócz marchewki znajdziecie w nim: orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe i kawałki ananasa... Do tego ciasto jest przełożone fantastycznym kremem na bazie lekko solonego serka philadelphia... Mam nadzieję, że Was również zachwyci swoim smakiem :-)
Składniki:
Ciasto:- 3 jajka
- 3/4 szkl. oleju rzepakowego
- 3/4 szkl. kefiru
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 2 szkl. mąki pszennej
- 4 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 szkl. drobno pokrojonego ananasa z puszki
- 2 szkl. startej marchewki (na średnich oczkach)
- 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
- 3/4 szkl. wiórków kokosowych
- 1/2 szkl. rodzynek (pokrojonych na mniejsze kawałki)
Krem:
- 300 g serka philadelphia
- 90 g masła
- 1 szkl. cukru pudru
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
Dodatkowo:
Jajka wbić do miski, dodać do nich olej, kefir, olejek waniliowy i cukier-wymieszać trzepaczką.
Mąkę przesiać z sodą, cynamonem i solą. Następnie do składników suchych wlać mokre i wymieszać drewnianą łyżką, do połączenia składników.
Do masy dodać marchewkę, ananasa i bakalie-wymieszać.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przelać do niej ciasto.
Ciasto piec w temp. 180 stopni C przez około 70 minut (do suchego patyczka).
Przygotować krem. Wszystkie składniki kremu powinny być w temp. pokojowej.
Do misy miksera włożyć masło, cukier i wanilię-utrzeć do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie w 3 turach dodawać serek (cały czas mieszając).
Wystudzone ciasto wyjąć z tortownicy, przeciąć wzdłuż na pół i przełożyć połową kemu.
Drugą część kremu rozsmarować na wierzchu ciasta. Udekorować żurawiną i cynamonem.
Smacznego!