Dziś mam dla Was przepis na delikatną, puszystą i rozpływającą się w ustach biszkoptową roladę z musem jabłkowym.
Składniki:
Biszkopt:- 4 jajka
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl. cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 2 łyżki soku z cytryny
Nadzienie:
- 500 ml musu jabłkowego
- 1 galaretka brzoskwiniowa
Dodatkowo:
- cukier puder wymieszany z cynamonem (do posypania gotowej rolady)
Białka oddzielić od żółtek.
Z białek ubić sztywną pianę z połową cukru.
Żółtka utrzeć na krem z pozostałym cukrem,cukrem waniliowym i sokiem z cytryny.
Do masy z żółtek dodać przesiane mąki-wymieszać, a następnie pianę z białek-całość delikatnie połączyć (najlepiej łyżką).
Blachę, o wymiarach 25x35 cm, wyłożyć papierem do pieczenia i przelać na nią ciasto.
Piec około 15-20 minut w temp. 170 stopni C.
Upieczony biszkopt zostawić przez chwilę w zamkniętym piekarniku, następnie przełożyć go na oprószoną cukrem pudrem ściereczkę, zdjąć papier i delikatnie zwinąć roladę (razem ze ściereczką). Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Mus jabłkowy przełożyć do rondelka i podgrzać, gdy będzie gorący wsypać do niego galaretkę brzoskwiniową i dokładnie wymieszać (galaretka powinna się w musie rozpuścić).
Mus z galaretką przestudzić, a gdy zacznie lekko tężeć wyłożyć go na, delikatnie rozwiniętą, roladę. Roladę ponownie zwinąć, ułożyć łączeniem do dołu i włożyć do lodówki, do czasu aż mus całkowicie stężeje.
Przed podaniem roladę oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Smacznego!