Brak ochoty na bardziej skomplikowane wypieki, w naszym domu, trwa nadal... tak więc ostatnio królują u nas proste, ucierane babki :-) Tym razem upiekłam babkę z dodatkiem proszku budyniowego o smaku śmietankowym który sprawia, że ciasto pachnie naprawdę wspaniale i trudno przejść obok niego obojętnie ;-)
Składniki:- 3 jajka
- 110 g cukru
- 60 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 50 g waniliowego lub śmietankowego budyniu w proszku (bez cukru)
- 120 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do dekoracji:
- cukier puder
- lukier (cukier puder+gorąca woda)
Wszystkie składniki ciasta powinny być w temp. pokojowej. Jajka dodatkowo ogrzewać w ciepłej wodzie przez 30 minut.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i proszek budyniowy przesiać.
Masło roztopić i lekko przestudzić (może pozostać lekko ciepłe)
Do miski wbić ogrzane jajka i dodać cukier-ubijać, na najwyższych obrotach, do czasu uzyskania jasnej, puszystej piany i potrojenia jej objętości.
Wsypać suche składniki i zmiksować, tylko do połączenia składników. Następnie, cały czas ubijając, cienkim strumieniem wlewać masło.
Średniej wielkości keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Przelać do niej ciasto i wyrównać jego wierzch.
Piec w temp. 160 stopni C przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Ciasto przestudzić, następnie wyjąć z formy i całkowicie ostudzić na kratce.
Polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Inspiracja: "Moje wypieki-wielki powrót" D. Świątkowska.