Chleby żytnie na zakwasie z natury są w smaku trochę kwaskowate, dlatego lubię je załagodzić np. dodatkiem twarogu albo mleka. Tym razem zachęcam do spróbowania przepisu na mleczny chleb żytni na zakwasie!
Nabrałam ochoty na porządny bochenek na zakwasie, najlepiej okrągły o rustykalnym wyglądzie. Niestety mąka żytnia ma to do siebie, że nie bardzo nadaje się do formowanych wypieków, ale zawsze można pomieszać ją z jasną mąką i wtedy jest to jak najbardz...
Kiedyś rozmyślałam o luźniej interpretacji mojego ulubionego ciasta z dzieciństwa, aby zamienić je w chleb. Tym sposobem powstał biało-czarny chleb zebra, następnie jego szpinakowa wersja i z suszonymi pomidorami. Przyszedł czas na jego czwartą, jesien...
Mimozami jesień się zaczyna. Złotawa, krucha i miła....śpiewał Czesław Niemen.U mnie polska złota jesień w pełnej krasie, pachnąca dynią i figami, a to za sprawą październikowej Piekarni Amber. Tym razem Ania zaprosiła nas do upieczenia pysznego chleba...
Puszysty chleb pszenny mleczny mięciutki, puszysty, delikatny, ale absolutnie nie watowaty. Bardzo delikatny w smaku lekko słodkawy, lekko słonawy idealny i z wędliną i z konfiturą. Ciasto, z którego przygotowujemy...
Być we Wrocławiu i nie zjeść w Misiu to niemal jak być w Rzymie i nie widzieć papieża! Na jednej z bocznych uliczek odchodzących od Rynku Głównego we Wrocławiu, na Kuźniczej, znajduje się kultowy Bar mleczny Miś miejsce w którym czas stan...
Długo chodził mi po głowie ten chleb. Przymierzałam się, nawet już prawie zaczynałam ale jakoś tak się składało że w końcu rezygnowałam z jego przygotowania. Oczywiście żałuję tego dzisiaj. Jest to chleb typu tostowego, lekko słodki, najlepszy z domowy...
Prosty i bardzo smaczny. Przepis pochodzi z "Wielkiej ilustrowanej encyklopedii domowych wypieków".Przepis na 1 duży bochenek.675 g białej mąki chlebowej (ok. 6 szklanek)2 łyżeczki soli1 łyżka cukru2 łyżki masła280 ml mleka (ok. 1 i 1/4 szklanki) o tem...