Pomidorowa zaraz po rosole i ogórkowej, to jedna z moich ulubionych zup. Uwielbia ją i mój synek , który mógłby jeść pomidorową co drugi dzień, na zmianę z rosołem.
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki słodkiej papryki
- oregano
- sól
- pieprz
- śmietana
- grzanki
Pomidory przełóż do miski.Dodaj oliwę z oliwek, sól, czosnek,oregano i paprykę. Cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do pomidorów. Dokładnie wymieszaj.
Pomidory wyłóż na blaszkę do pieczenia i piecz w 200 C. przez ok. 40-45 minut.
Upieczone pomidory przełóż do garnka, dodaj bulion i dokładnie zmiksuj blenderem. Następnie tak przygotowaną zupę postaw na kuchence i zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zupę podawaj z kleksem śmietany i grzankami.
