Ostatnio poszalałam,kupiłam 3 spore dynie..tak więc ostatnie kilka dni..stały pod znakiem dyni. Na pierwszy ogień poszła zupa, bo po prostu lubię..a co będzie następne ? O tym przekonacie się niedługo.
Składniki:
- 1 kg dyni
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta mielonych goździków
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 cebula
- 3 główki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 7 szklanek bulionu z kurczaka
- sól i pieprz do smaku
Dynię przekrój na pół i wyjmij miąższ. Obierz ze skórki. Dynię pokrój w większą kostkę i przełóż do miski. Dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek,cynamon,gałkę muszkatołową,goździki i cukier. Wymieszaj.
Dynię przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 C. przez ok. 25 minut.
Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę ,dodaj drobną posiekaną cebulę i podsmaż. Następnie dodaj posiekany czosnek i tymianek. Smaż jeszcze przez chwilę.
Następnie dodaj dynię i bulion. Zagotuj,zmniejsz ogień i gotuj przez następne 20 minut.
Na koniec zupę zmiksuj blenderem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.