Zapiekanki, to jedna z ulubionych potraw mojej rodzinki. Zapiekankę możemy zrobić z tego co mamy pod ręką, są szybkie, proste i sycące.
Składniki:
- 3-4 średnie ziemniaki
- ok. 400 g fasolki szparagowej
- cebula
- 200 g sera żółtego
- opakowanie zupy pieczarkowej w proszku
- kiełbasa podwawelska
Ziemniaki obierz, i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Pokrój w plasterki. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Do ziemniaków dodaj pokrojoną fasolę , oraz podsmażoną na patelni kiełbasę z cebulką.
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach,część dodaj do zapiekanki i wymieszaj. Do zawartości naczynia dodaj zupę wymieszaną z 500 ml wody. Posyp serem.
Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz przez ok. 45 minut.