Kolejna odsłona mięsa mielonego. Była rozgrzewająca kuchnia meksykańska, przeszedł czas na makaron i kuchnię włoską.
Składniki:
- 1/2 kg mielonej wołowiny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- szczypta płatków chili
- sól i pieprz
- puszka pomidorów krojonych
- 2 szklanki startej mozzarelli
- 2 łyżki startego parmezanu
- ok. 450-500 g makaronu rigatoni
Piekarnik nastaw na 200 C.
W miedzy czasie na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj mięso oraz posiekaną cebulę. Smaż przez ok. 5 minut. Następnie do mięsa dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i chili. Dodaj pomidory.
Wymieszaj i smaż przez ok. 20 minut.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente.
Tortownicę posmaruj olejem.
Część sosu pomidorowego wyłóż na spód tortownicy. Na sosie układaj makaron. Następnie wyłóż pozostały sos. Całość posyp serem.
Piecz przez ok. 30 minut.
Gotową zapiekankę odstaw na ok. 10 minut po czym podawaj.