Wiecie,że pojawiły się już polskie truskawki? Nareszcie ! Nawet u mnie w ogrodzie już pojawiły się owoce,jeszcze max. 2 tygodnie i będę się miała swoje. A tymczasem mam dla Was taki prosty deser.
Składniki:
- 100 g ryżu , najlepiej basmati
- 570 ml mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- skórka z 1 cytryny
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki brązowego cukru
- 250 g truskawek
- 150 g twarogu
Ryż gotuj na mleku przez ok. 25 minut,lub do momentu aż wchłonie cały płyn.
Do ugotowanego ryżu dodaj skórkę z cytryny, gałkę muszkatołową i 2 łyżki cukru. Wymieszaj.
Ryż wyłóż do foremek. Na wierch wyłóż truskawki,a na truskawki pokruszony twaróg. Posyp brązowym cukrem.
Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 C. przez ok. 5 do 7 minut.