Tydzień temu... no półtora miałam urodziny..Ehh ale ten czas leci. Żadnej wielkiej imprezy nie szykowałam, nie miałam na to czasu,praca na to nie pozwoliła,ale nadrobimy to wkrótce.
Mimo, to tort musiał być. Prosty ale smaczny. Do tego były jeszcze rurki z kremem i shrek. To był słodki dzień.
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki
- 1 1/2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki wody
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru + 3 1/2 łyżki
- 50 ml soku pomarańczowego
- 450 ml soku marchewkowego
- szczypta soli
- 100 g masła
- 1 1/2 opakowania budyniu waniliowego
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 galaretki pomarańczowe
- 500 g kremówki
- 250 g mascarpone
- 70 ml czarnej kawy
- 750 ml wrzątku
Przygotuj ciasto.
Jajka utrzyj z solą i 3/4 szklanki cukru. Następnie dodaj olej i wodę. Wymieszaj.
Mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia przesiej i dodaj do utartych jajek.
Ciasto przełóż do tortownicy
Piecz w 180 C. przez ok. 30-35 minut.
Gdy ciasto ostygnie przekrój na 2 części.
Galaretki pomarańczowe rozpuść we wrzątku, a następnie wylej do formy i odstaw do stężenia.
1/2 szklanki soku soku marchewkowego odlej i wymieszaj z budyniem waniliowym oraz z pozostałym cukrem. Pozostały sok oraz sok pomarańczowy zagotuj i ugotuj budyń. Odstaw na bok.
Masło utrzyj, stopniowo dodawaj ostudzony budyń. Masę odstaw na bok.
Żelatynę zalej gorącą kawą i dokładnie wymieszaj.
Kremówkę wraz z mascarpone delikatnie połącz, a następnie zwiększ obroty miksera i ubijaj do uzyskania sztywnej masy. Do masy dodaj cukier puder oraz przestudzoną kawę. Dokładnie połącz.
Spód biszkoptu posmaruj masą pomarańczową, na masę wyłóż pokrojoną galaretkę. Na galaretkę wyłóż 1/2 masy kawowej i przykryj drugim blatem ciasta. Na wierzch wyłóż pozostałą masą kawową.
Dowolnie udekoruj. Wstaw na kilka godzin do lodówki.